STIFTET 20 FEBRUAR 1932

line decor
    
                   Besøk siden 4. April 2007
line decor

2007

2008

2009

2010 2011 2012 2013 2014
2015 2016 2017 2018 2019 2020    

2014
 

Rakefisk fest
6. desember 2014


 Den første rakfiskfest i døveforeningen. 11 personer tilstede. 

Tore Alfredsen lagde til en rakefiskfest for første gang i døveforeningen. Fisken (som regel ørret) er fra Noraker gård i Aurdal, Valdres. Han fortalte at det Norske måltid kåret Noraker gård sin vellagrete rakefisk til årets fisk- og sjømatprodukt 2013!
Nyheter fra www.noraker.no
Dette er en pris som ble kåret med konkurranse av alle fisk og sjømatprodukt i Norge. Juryens begrunnelse er: Et delikat produkt med god balansert smak. Det er en fin og tiltalende farge på produktet. Bra konsistens som gjør at det er anvendelig både til smøring og til å porsjonere i fine stykker. Helhetlig framstår dette produktet med en klar og tydelig regional profill.

(Se bilder her)


Julegrøt
5. desember 2014


Julegrøten er en tradisjon som har en sterk historie i Norge og som er videreført over mange generasjoner. 25 medlemmer var til stede.


Den heldige som fant en mandel i grøten var Rolf Johansen. Han fikk en marsipangris som premie. Senere var det utlodning med gevinster som folk hadde med seg. 

(Se bilder her)


Foredrag av Ipek D. Mehlum om "Mitt liv som skuespiller"
28. nov. 2014


Mange interesserte fulgte med på foredraget. 32 personer var til stede.

Tekst: http://sceneweb.no/nb/artist/327/Ipek_D_Mehlum
Ipek D. Mehlum er født 1974, og hennes morsmål er tyrkisk tegnspråk. Hun er utdannet ved Nordic Black Teaterskole i Oslo (1999-2001). 
Ipek D. Mehlum ble nominert til Heddaprisen i 2010 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle for tittelrollen i Pinocchio av Klaus Hagerup, fritt etter Carlo Collodi, Teater Manu.


2-døgns Cruise med COLOR MAGIC til Kiel 23.-25. nov. 2014

Et fint sosialt julebordcruise for 32 deltagere.

(R.S bilder-1)         (L.H bilder -2)


Foredrag av Paal Richard Peterson om "Døves deltakelse i samfunnet"
21. nov. 2014


I Drammen døveforening 38 personer var til stede på foredraget.

Tekst fra "Framtidskonferanse 20. febr. 2013"

.........Paal starter med å faktisk fortelle om månen. Det viser seg nemlig at personen som først fant ut at det var krater på månen var en dame som selv var døv. Videre forteller han om hva slags utfordringer kvinnen (Annie Jump Cannon) kom på å møte under sitt arbeid, bla. siden hennes kolleger kunne høre.

Paal forteller også om en sjef for et firma i Skien som ønsket spesielt at døve skulle jobbe for ham, han hadde nemlig oppdaget at jo flere døve som jobbet sammen jo mer effektivt går det. ''Døve har faktisk noen fordeler i arbeidslivet'' Men hvordan kan døve delta skikkelig i samfunnet? spør Paal videre, han forklarer videre om en undersøkelse som ble gjort i Sverige om hvor mange døve som var ute i arbeidslivet og i Danmark lå det på 50 %. Og i Sverige mente de at det lå på det samme punktet som samfunnet, og hva med Norge da? Der har Paal ingen svar, det finnes ikke tall på dette. Men det er andre måter å måle døves deltakelse i samfunnet bla. ved hjelp av valgmåling. Han forteller også om hvordan media har tilpasset seg slik at døve også får utbytte av tv og slikt over årene og om hvor mye bedre det faktisk har blitt. Litt muntlig må vi også være og elevene får en skikkelig hjernenøtt av Paal. Litt aktivitet blir det også fremme på scenen, Paal bruker hele kroppen sin når han skal vise oss. Og løper frem og tilbake og viser hvordan det ville vært hvis røyksignaler fortsatt hadde vært i bruk i dag. Videre forteller Paal hvordan døve har blitt dømt av samfunnet opp igjennom årene, men det forandret seg da Girolamo Cardano endelig stod opp og utbrøt: ''døve kan lære gjennom tegn!'' og da begynte døve endelig å få undervisning. Et engasjerende og spennende foredrag!


Foredrag av kjent motedesigner  Nils-Christian Ihlen-Hansen.
14.november 2014

Nils-Christian Ihlen-Hansen er hørselshemmet og kjent i den norske og internasjonale moteverdenen. Her i Norge er han mest kjent for å ha grunnlagt den anerkjente moteskolen Esmod i Oslo. Han startet allerede i 1967 i Paris med å lage klær for de store motehusene. Han har mottatt flere priser for sitt livslange arbeid innenfor mote. Han har gjennom årene hatt flere eksklusive kunder, flere av dem kongelige. 

I døveforeningen møtte 34 personer for å høre om hans virke gjennom skolegang og arbeid i det for oss en glamorøs og ukjent verden. Han briljerte med noen elegante tegninger og viste oss hvordan man draperte en kjole. 
Vi takker Nils-Christian for at han lot oss få et lite innblikk i moteverdenen.

(Se mer bilder her)


90 år

Født: 08.11.1924
Ragnar Woll
72 års medlemskap.
Han har gjort en stor innsats for Drammen foreningen gjennom mange år. Statistikken forteller at han har sittet 32 år i styret, hvorav 15 år som formann/leder.
Han fikk æresmedlem 1984.


90 år

Født: 28.10.1924
Sigvart Holmgren


Medlemsmøte 17. oktober 2014

Styreleder oppsummerte år 2014 og informere medlemmene om blant annet sak fra styremøte, foredrag, tilskudd, feriehjem og nytt fra NDF. Ca 28 personer var tilstede på medlemsmøtet.


Foredrag - om sin arbeid og fremtiden i NDF 10.10.2014


Foredrag av Hedvig Sinnes leder NDF om sin arbeid og fremtiden i NDF. 31 personer tilstede


Gudstjeneste i Strømsgodset kirke 5. oktober 2014


Her følger noen bilder fra den tegnspråklige gudstjenesten i Strømsgodset kirke i Drammen søndag den 5. oktober. Det møtte opp 22 personer, hvorav 8 fra Oslo. 
I det fine været ble gudstjenesten avsluttet med kirkekaffe i menighetshuset ved siden av. 

Foto/Tekst: MBN.                (Se bilder her)


Foredrag - "Zimbabwe i 2011"
29. august 2014


Foredrag av Tore W. Christiansen om "Zimbabwe i 2011"


St. hansfest på Skogheim lørdag 21. juni.

Feriehjemmets styre arrangerte st.hansfest på Skogheim lørdag den 21. juni. Det er tradisjon for å arrangere st.hansfest på Skogheim,
og i år intet unntak. Hele 54 personer var samlet til grilling. Alle satt ute i det fine været, men en stund kom det litt regn. Gutta la presenning over de to bygningene slik at vi fortsatt kunne sitte ute. Med kaffe og kaker koste vi oss utover kvelden. Det ble underholdning med lek og fortellinger og vitser. Etter utlodning med mange fine gevinster ble det kos og prat før alle dro til sitt. 

Foto/ tekst: MBN.                (Se mer bilder her)


Ungdomstreff fredag den 13. juni

Døveforeningen var åpent for ungdomstreff fredag den 13. juni. De fleste var over ungdomstiden, men det møtte opp ca 32 personer. Både eldre og unge koste seg i foreningen. 
Styret håper det kan bli det samme opplegget til høsten, og at det blir kjent blant flere unge.

(Se mer bilder her) MBN


Pinseaften 7. juni 2014

MBN

Feriehjem "Skogheim" med flott utsitt over Drammensfjorden og kort avstand til fine strender.

MBN

Strandkattehale - er et ugress i hagen men vakre i naturen, blomstrer i juni/september.

(Se mer bilder her) MBN


Medlemsmøte - 30. mai 2014 i Drammen døveforening

 

Bjarne og styret orienterer om blant annet sak fra styremøte, foredrag, tilskudd, og om feriehjemmet. 24 medlemmer tilstede


17. maifest i Drammen Døveforening

17. mai er Norges nasjonaldag. Denne dagen i 1814 underskrev og beseglet medlemmene av RiksforsamlingenEidsvoll landets grunnlov. Forsamlingen valgte deretter regenten, prins Christian Frederik, til Norges konge.

Her er noen bilder fra feiringen av 17. mai i foreningens lokaler. Det var salg av diverse deilige kaker, både selvbakt og kjøpt med kaffe og annet drikke til.  Pølse med tilbehør var også på menyen. Folk koste seg her inne mens noen også var ute for å se barne og russetoget. Ca. 100 gjester kom og gikk gjennom dagen. Takk til alle gjestene for en god og trivelig dag.

(Se flere bilder her)


1. mai - Feriehjem i " Skogheim"

1. mai var feriehjemmet “Skogheim” og var 43 besøkende.
Det var fantastisk vær med blått himmel hele dagen lang. Vi koste oss i balkongen.
Hyttekomiteen stod for salg av pølser, kaffe og  vafler/ kaker. (Se flere bilder her)


FØRSTEHJEPSKURS - 26. april 2014


Kursholder Geir Nyblin er sykepleier og medlem av Røde kors.
Han har kursholdererfaring innen førstehjelp. Tolken til venstre.


Ved hjelp av kurset og 1-1-3 via sms kan også vi redde folk i tilfelle ulykke.


Drammen Døveforenings 11 medlemmer  og 4 tolker fikk diplom for kursdeltakelsen.
Etter kurset hygget vi med deilig pizza og nystekte vafler. (Mer bilder her)


Påskeaften i døveforeningen 19. april 2014


Kaffeprat og sosial samvær - 24 personer tilstede.  (Mer bilder her)


Strømsgodset kirke
30.mars 2014


Sokneprest Jarl Åge Tjørn fra Døves menighet i Oslo.
Poesimedarbeider - Karl Fr. Robertsen


En godt besøkt døvegudstjeneste i Strømsgodset kirke. Etter gudstjenesten gikk vi til kirkekaffe på menighetssenteret hvor det ble servert kaffe og kaker.

(Se bilder her) Foto:MBN


Foredrag "Ingen Grenser"
21.mars 2014

Hanne Enerhaugen holdt foredrag fredag den 21. mars om sin deltakelse i "Ingen Grenser» Turen varte i 32 dager. Med god innlevelse fortalte hun om turen som førte med seg mange dramatiske opplevelser både med seg selv og andre.  Tidligere langrennsløper Odd-Bjørn Hjelmeset var ekspedisjonsleder. Han hadde en vanskelig oppgave med å lede de 11 deltakerne med forskjellige funksjonsnedsettelser i «Ingen Grenser».
Les mer http://www.deafnet.no/no/nyheter/artikler/ingen-grenser


På bildet sees utstyret Hanne hadde med seg. Ryggsekken veide ca 9-10kg. I ulendt terreng og med en stor del av turen slepende med vogner kunne det bli veldig tungt.


46 personer fulgte interessert med på foredraget som ble ledsaget med bildevisninger. 

(Se bilder her)


DET 82. ORDINÆRE ÅRSMØTE

ÅRSMØTE I DRAMMEN DØVEFORENING:
Leder, Ryszard Sosna ble gjenvalgt.

Årsmøtet i Drammen Døveforening ble gjennomført lørdag den 1. mars med start kl 12:00. Hele 36 medlemmer møtte opp. Først ønsket leder Ryszard Sosna alle hjertelig velkommen. Rolf Hansen ble valgt som møteleder og May-Britt Nyløkken og Erik Johansen som referent. Protokollunderskrivere ble Oddvei I. Haugen og Kari Sand. Årsberetningen gikk greit igjennom med få bemerkninger. Regnskapet ble også godkjent etter noen bemerkninger. Lov om alder for stemmerett - En av endringene var å tilføye en ny paragraf som sier at man må ha fylt 15 år for å kunne ha stemmerett i lokallagets årsmøte, og dermed kan velges som delegat til årsmøter/ landsmøter. Innkomne forslag ble godkjent. Det var om økning av honorar og endrede utleiepriser på Skogheim.
Valg: Ryszard Sosna ble gjenvalgt som leder. May-Britt Nyløkken og Bjarne Gunnerud sitter 1 år til. Valg av 2 nye styremedlemmer ble Hilde Kjønigsen og Anne-Grethe Marcussen. Som nye varemedlemmer ble Nina Nordby, Idar Åmbakk og Kjell Danielsen valgt. Styret konstituerer seg på neste styremøte. Revisor er fortsatt Bjørn Egil Hammerlund. Sven I. Fredriksen fortsetter som bilagsrevisor for Drammen Døveforening og Magdolna M. Eliassen som bilagsrevisor for feriehjemmet Skogheim. Nytt valgkomite ble Allan Kjeldsen, Erik Johansen og Lars Haugan. En god og lang pause tok vi fra kl. 15:00. med servering av 3 typer smakfulle pizzaer med dipp og drikke til. Ellers ble det servert kaffe og kjeks.
Møteleder Rolf Hansen gjennomførte årsmøtet meget raskt og tilfredsstillende, mens Bjarne Gunnerud ledet regnskapene. Valgene ble ledet av Kjell Danielsen, Bjørn Rune Emanuelsen og Øystein Huslende.

Årsmøtet ble hevet kl 16:40.


Ragnar Woll (90år) noe å bemerke til historielaget, han har blant annet vært mangeårig styreleder i Drammen Døveforening.


May-Britt Nyløkken -referent


Erik Johansen-referent


Under årsmøtet ble leder Ryszard gitt blomster for sin 60 årsdag. 


Rolf Hansen - møteleder

Bjarne Gunnerud - regnskap


Årsmøte var 36 medlemmer tilstede.

Leder: Ryszard Sosna
Nestleder: Anne-Grethe Marcussen
Sekretær/studieleder: May Britt Nyløkken
Kasserer: Bjarne Gunnerud - gjenvalgt
Styremedlem: Hilde Kjønigsen
1. varamedlem: Nina Nordby
2. varamedlem: Idar Åmbakk
3. varamedlem: Kjell Danielsen
Revisor: Bjørn Egil Hammerlund
Bilagsrevisor: Sven I. Fredriksen
Bilagsrevisor feriehjemmet: Magdolna Makkai Eliassen
Arrangementskomite:                      Allan Kjeldsen, Sven I. Fredriksen
og Anne-Grethe - hjelper til ved behov
Bingokomite: Velges etter behov
Turleder: Styret
Lovkomité Erik Johansen
Feriehjemmets styre: Øystein Huslende, Bjørn Rune Amanuelsen,  
Idar Åmbakk, Geir Nordby  
Kasserer - Bjarne Gunnerud  
 
Kontaktperson utleie:                               Styret feriehjemmet velger.
Inventarkomite: Helene Hansen og Anne-Grethe Marcussen
2 representanter til
landsmøte i Stavanger: Styret
   
Valgkomite: Allan Kjeldsen, Erik Johansen og Lars Haugan

Foredrag "Hva betyr pensjonsreformen?"
21.februar 2014

Foredrag av Nora Edw. Mosand om " Hva betyr pensjonsreformen?"
De som er født mellom 1943 og 1953 vil ikke bli omfattet av de nye reglene, med unntak av underregulering av pensjon under utbetaling, levealdersjustering, og fleksibelt uttak. Fortsatt benyttes pensjonspoeng, og de 20 beste årene, jamfør de gamle opptjeningsreglene. Riktignok kan man tjene pensjonspoeng helt opp til fylte 75 år, mot tidligere 70 år (NAV.no – Født i perioden 1943 og 1953).
De som er født i perioden 54-62 vil få pensjonen beregnet etter både nye og gamle regler. Er man født i 1954 vil 10% av pensjonen beregnet ved hjelp av de nye reglene, og 90% beregnet med de gamle reglene. 1955-kullet får 20% nye regler, og 80% gamle regler, osv. (NAV.no – Født i perioden 1954 – 1962).
Innledning fra NAV.no


Mange interesserte fulgte med på foredraget. Ca 29 medlemmer tilstede.


Medlemsmøte 14. februar 2014 i Drammen døveforening

Leder Ryszard Sosna oppsummerte år 2013 og diskusjon om fremtiden feriehjemmet. Tillegg forelesninger som Bjarne og Ryszard deltok likemannsseminar 29.november – 1. desember 2013, Gardermoen - tema "Blir døve diskriminert?" 
Medlemsmøte 18 personer tilstede.

Tidligere prosjektleder Oddvei I. Haugen ved Nedre Gausen kompetansesenter i Holmestrand, forteller om legge ned statlige døveskoler. De borgerlige partiene ønsket ikke å legge ned døveskolene, men....


Foredrag 24. januar.
   Det ble dessverre ingen foredrag om ”Ingen Grenser” av Hanne Enerhaugen. Det ble en misforståelse fra vår side om dato, så vi beklager det sterkt. 
Mange hadde tatt turen til døveforeningen. 47 personer hadde gledet seg forgjeves.
Men heldigvis dukket det opp en reddende engel. Han stilte opp uoppfordret og tilbød seg å fortelle om sitt liv som sjømann. Rolf Hansen fortalte om sine opplevelser som veldig ung sjømann i de tre årene han var i utenriksfart. Det var en opplevelse for en ung mann å reise rundt i verden i 40-50 årene. Ferden gikk mest fra Europa til Midtøsten og Amerika. Han opplevde mange pussige episoder ombord og på land. 


Rolf Hansen


Nyttårsfest i Drammen Døveforening

Nyttårsaften med 29 feststemte deltakere..
        (Se bilder her)


1. januar 2014
Det gleder oss å se at hjemmesiden vår, www.drammendf.no, har hatt over 91000 besøkende siden den startet 4. april 2007. Målet vårt er å sørge for å holde nettsiden oppdatert med de siste hendelser og annen informasjon også i 2014.

 
 

 

Kontaktinformasjon: post@drammendf.no • Webredaktør: Erik O. Johansen • Webmaster: Ryszard Sosna • Teksttlf: xxxxxxxx • Fax: xxxxxxxx •
• Postadresse: RÅDHUSGT. 1, 3016 DRAMMEN • Organisasjonsnr: 875 576 062 • Kontonummer: 0530 09 29992 •